© 2014 - 2023, GunstigForbrukslån.no, Alle rettigheter forbeholdt Walle Inter Media AS. - Kontakt oss - Sidekart
Annonse
Forbrukslån Guide
Forbrukslån tips
Nyeste artikler
Mest populære forbrukslån
Forbrukslån
Gunstig forbrukslån
Derfor kan det være lurt å sammenligne flere alternativer før du velger lån
De aller fleste nordmenn har noen form av lån eller kreditt, enten boliglån, studielån, billån eller kanskje kredittkort og forbrukslån. Denne typen kapital gjør det mulig å eie egen bolig, kjøpe bil, få en utdanning og mye mer, samtidig som usikrede kreditter kan gi økonomisk fleksibilitet. Imidlertid er det viktig å ha et forhold til kostnadene som følger med låneopptak, og tjenester som Swiftbanker kan gjøre det enklere å sammenligne flere forskjellige finansieringsformer.

Store renteforskjeller
Til å begynne med bør alle som tar opp lån ha et grunnleggende forhold til renter og beregning av rentekostnad. Rentenivået er også noe av det mest sentrale du vil se på hvis du benytter en tjeneste som Swiftbanker til å sammenligne forskjellige lån. Rentenivået er avhengig av flere forskjellige faktorer:

  • Type sikkerhet har stor betydning. Det dreier seg helt enkelt om hvilken pant eller sikkerhet långiver har for lånet. Det er derfor boliglån vanligvis er en av lånetypene som har lavest rente, gitt at sikkerheten er en fysisk bolig.

  • Personlig økonomi har mye å si, særlig når det gjelder usikrede kreditter. For denne type lån har långiver ingen sikkerhet i form av et spesifikt panteobjekt – noe som betyr at det er ekstra viktig for långiver å beregne inn risiko for mislighold i renten.

  • I noen tilfeller kan også egen forhandlingsevne ha noe å si, det er for eksempel mange bankkunder som har opplevd at renten på boliglånet kan forhandles om.

Til sammen betyr disse faktorene at det er viktig å sammenligne rentenivået – forskjellene kan være store, selv noen få prosentpoeng kan bety en god del penger.

Gebyrer og avgifter
Det følger noen type gebyrer eller avgifter med nesten alle lån. Det kan dreie seg om etableringsgebyr, pantegebyr eller andre oppstartskostnader. I tillegg kommer såkalte «termingebyrer», som helt enkelt er en avgift som trekkes hver måned. Over lånets hele nedbetalingstid kan slike termingebyrer utgjøre relativt store summer. Fakturagebyr for faktura på papir er en annen faktor som er viktig å følge med på.

Legg merke til at gebyrene kan utgjøre en relativt stor del av lånets totalkostnad. Denne andelen utgjør også forskjellen mellom såkalt nominell og effektiv rente – der den effektive renten er rentekostnaden basert på den totale kostnaden inkludert gebyrer og avgifter.

Vurdering av lånebehov
Vurdering av lånebehov bør være en integrert del av det å sammenligne forskjellige lånealternativer. Husk på at det alltid vil være kostnader forbundet med å ta opp lån, og at alle kreditter må tilbakebetales. I noen situasjoner, som for eksempel kjøp av bolig eller finansiering av utdanning, finnes det en helt åpenbar nytteverdi knyttet til låneopptaket.

I forbindelse med opptak av andre mindre kreditter, er det ekstra viktig å vurdere låneopptaket både mot nytteverdi og andre finansieringsformer som sparing. Et bevist forhold til lånekostnader, kombinert med innsikt i hvordan låneopptak vil påvirke hverdagsøkonomien, gjør det mye enklere å ta fornuftige valg om låneopptak.

Renteeksempel: Nominell rente fra 8,99% til 21,95%. Effektiv rente fra 7,4% til 24,4%. Effektiv rente 13,2%, 150.000 o/10 år, kostnad: 112.573, Totalt: 262.573.
Forbrukslån
Centum
Motty
VELG KATEGORI